Στις νέες δράσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος στο συνέδριο «Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία» που διοργάνωσε ο ΣΑΦΕΕ.

Όπως ανέφερε η ελληνική πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 4 κατηγορίες: Τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο, την ολοκληρωμένη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, την αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων και την περαιτέρω ανάπτυξη της τηλειατρικής.

Ο κ. Κωτσιόπουλος μίλησε για ανασχεδιασμό του Εθνικού Μητρώου Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών,  δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης κυροστατικών φαρμάκων, αναδιοργάνωση των ογκολογικών συμβουλίων, θεραπευτικά πρωτοκόλλα που οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αλλά και για σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου για τα οποία η Ελλάδα συνεργάζεται με χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αγγλία που ήδη τα χρησιμοποιούν. Όσον αφορά, τα νοσοκομεία, ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες του κάθε νοσοκομείου, και θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που δεν υπάρχουν στο καθένα από αυτά. Επίσης έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία. Ο κ. Κωτσιόπουλος μίλησε ακόμα για επέκταση του Εθνικού Δικτύου της Τηλεϊατρικής στη χώρα μας, με τη δημιουργία 315 νέων σημείων στην Επικράτεια, υποστήριξη της φροντίδας των ασθενών στο σπίτι, δημιουργία δικτύου πιστοποιημένων εφαρμογών και ανάπτυξη τηλεσυμβουλευτικής.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος ο επιτυχημένος σχεδιασμός της πλατφόρμας κλεισίματος των ραντεβού για τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι η αφορμή για να γίνει ενοποίηση του συστήματος  των ραντεβού στην Ελλάδα.

Αναφορά έγινε επίσης στην ψηφιοποίηση των εργασιών του ΕΟΠΥΥ, στην ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ αλλά στα νέα ψηφιακά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στον ΕΟΦ.