Η τεράστια διασπορά της νέας παραλλαγής του κορονοιού στην Ινδία, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν πλέον τραγικά νούμερα. Την Τρίτη καταγράφηκαν  259.170  νέες λοιμώξεις και 1.761 θάνατοι μετά την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού για την οποία οι επιστήμονες φοβούνται ότι διαφεύγει σε κάποιο βαθμό της άμυνας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αναφέρεται στη νέα παραλλαγή B.1.617 τονίζοντας ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες.

Ωστόσο  δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για τα προαναφερθέντα. Η Βρετανία πρόσθεσε την Ινδία στην «κόκκινη λίστα», η κυβέρνηση ωστόσο κατηγορήθηκε ότι ενήργησε με καθυστέρηση, καθώς περισσότερα από 100 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον βρεθεί θετικά στην ινδική παραλλαγή από τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονταν σε ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη νέα έξαρση της επιδημίας στην Ινδία, έχουν να κάνουν με το σταμάτημα της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης  και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις, εκλογές και αγώνες κρίκετ.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει εμβόλια σε άτομα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, αυξάνοντας την ανησυχία για τις αλυσίδες ανεφοδιασμού στον υπόλοιπο κόσμο.