Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μια περίοδο αργής προσαρμογής στις εξελίξεις, αγκυλώσεις και αποτυχία ομοφωνίας σε κομβικά ζητήματα στρατηγικής και επικοινωνίας, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Πρώτο δείγμα η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες για μια κολοσσιαία προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer-BioNTech, όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εργαζόμαστε μαζί με τις PfizerBioNTech επί νέου συμβολαίου», ανακοίνωσε επίσημα η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την επίσκεψή της, μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρου, τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και την συνιδρύτρια της BioNTech, Ούσλεμ Τουρέτσι, στο εργοστάσιο της Pfizer στο Πουρς του Βελγίου. «Χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες όπως η Pfizer και o ομίλος BioNTech, ο εμβολιασμός στην ΕΕ επιταχύνεται. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% όλων των ενηλίκων της ΕΕ ήδη από τον Ιούλιο» επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, και πρόσθεσε ότι «αυτό θα εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις για την περίοδο 2021-2023. Θα το κλείσουμε τις προσεχείς ημέρες. Θα διασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων που θα αυξήσουν την ανοσία». O Aλβέρτος Μπουρλά σημείωσε ότι η συμφωνία της εταιρείας με την Κομισιόν είναι να παραδοθούν 600 εκατ. δόσεις εμβολίου το 2021.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουν παραδοθεί 150 εκατ. εμβόλια στην ΕΕ. H μεγάλη συμφωνία Κομισιόν – Biontech/Pfizer έρχεται στον απόηχο της απόφασης της ΕΕ να μην ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, την ετοιμότητα της ΕΕ να στηρίξει την Ινδία εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζοντας την ανησυχία που επικρατεί για την επιδημιολογική κατάσταση. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: «Είμαστε ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό».

Η Ινδία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε χθες τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας.