Ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό δημοσίευσε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Hellenic Journal of Cardiology, ομάδα ιατρών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τους καρδιολόγους Θωμά Μπένη, Ιωάννη Ευθυμιάδη και Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, την ακτινολόγο Αναστασία Αυγουστή και τον τεχνολόγο ακτινολογίας/ιατρικό φυσικό Ιωάννη Πρίντζιπα.  Το περιστατικό αφορά μια ασυμπτωματική γυναίκα 41 ετών η οποία, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας με υπερηχογράφημα καρδιάς βρέθηκε να έχει αυξημένες ταχύτητες ροής στην κατιούσα θωρακική αορτή.

Ένα τέτοιο εύρημα θα μπορούσε να είναι συμβατό με μία σοβαρή συγγενή ανωμαλία που ονομάζεται στένωση του ισθμού της αορτής και κατά κανόνα απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση της στένωσης ή επεμβατική αντιμετώπιση με διαδερμική τοποθέτηση stent.

Η ασθενής διερευνήθηκε περαιτέρω με αξονική αγγειογραφία της αορτής για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης. Η εξέταση έδειξε ελίκωση και ήπια στένωση του αυλού της θωρακικής αορτής περιφερικά της αριστερής υποκλειδίου αρτηρίας και ήπια μεταστενωτική διάταση της κατιούσας θωρακικής αορτής, ευρήματα συμβατά με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής.

Ακόμα και αν ένας ασθενής με ψευδή στένωση του ισθμού της αορτής είναι τελείως ασυμπτωματικός, συστήνεται  στενή παρακολούθηση (follow up) ώστε εντοπιστεί έγκαιρα  πιθανός σχηματισμός ανευρύσματος περιφερικά της ψευδοστένωσης.

Οι γιατροί της Βιοκλινικής θα παρακολουθούν την ασθενή σε ετήσια βάση με κλινική εξέταση και απεικόνιση της αορτής (με μαγνητική ή αξονική τομογραφία).