Περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Johnson & Johnson ξεκινούν οι ερευνητές στη Νότια Αφρική μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής ότι μπορούν να ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η  μελέτη Σισόνκε, που  διεξάγεται από το υπουργείο Υγείας, το Νοτιοαφρικανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και την Johnson & Johnson μεταξύ άλλων ξαναρχίζει μεθάυριο Μεγάλη Τετάρτη.

«Είναι πολύ καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο παρά να αποφύγουμε να το κάνουμε από φόβο μήπως εμφανίσουμε θρόμβωση», σημειώνει ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκχίζε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Οι αρχές της Νότιας Αφρικής θα διασφαλίσουν ότι «θα υπάρχει εντατική αξιολόγηση πριν από τον εμβολιασμό και έλεγχος μετά τον εμβολιασμό», όταν ξαναρχίσει η μελέτη Σισόνκε, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής το εμβόλιο της J&J έχει χορηγηθεί σε περίπου 290.000 υγειονομικούς στο πλαίσιο της μελέτης αυτής από τους 500.000 που πρέπει να εμβολιαστούν. Δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είχε σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα κατά του κυρίαρχου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού στη χώρα και η κυβέρνηση έκτοτε πούλησε τα εμβόλια της AstraZeneca σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s στις αρχές του Απριλίου και η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 31 εκατομμύρια δόσεις, με την πρώτη εμπορική παρτίδα 1,1 εκατομμυρίου δόσεων να αναμένεται να αποσταλεί τις ερχόμενες μέρες.