Παράγοντα “κλειδί” για μια μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή μετά την πανδημία, χαρακτήρισε την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του επ’ ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 9 – 11 Απριλίου, με μεγάλη συμμετοχή, όσον αφορά την παρακολούθηση, αλλά και τις εργασίες (1.180 από όλο τον κόσμο), μεταξύ των οποίων βραβεύθηκαν 38 εργασίες από 20 χώρες, που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας. Στις 38 εργασίες που βραβεύτηκαν, οι 2 ήταν από την Ελλάδα, στους τομείς της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και της αθλητικής φυσικοθεραπείας.

Στο μήνυμά του, ο Dr Tedros ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών με COVID-19, τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στη θεραπεία ασθενών με ανάγκη μακροχρόνιας περιόδου αποκατάστασης.  Σύμφωνα με τον Dr. Tedros, ένας στους τρεις ανθρώπους θα χρειαστεί αποκατάσταση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για το λόγο αυτό, ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η αποκατάσταση πρέπει να ενσωματωθεί, μαζί με τη διαρκή περίθαλψη, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια παροχή υγείας.

Ο σχετικός παγκόσμιος οδηγός που εξέδωσε ο ΠΟΥ στα τέλη του 2020, με τίτλο «Υποστηρικτικό υλικό για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη», έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.