Η έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοιού τον τελευταίο μήνα στην γειτονική Τουρκία, οδήγησε την κυβέρνηση στην επιβολή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία  ενώ θα περιοριστούν και οι υπεραστικές μετακινήσεις. Κατά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία προήδρευσε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ θα ανασταλούν πολλές δραστηριότητες σε χώρους εργασίας. Από τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη 29 Απριλίου, εξαίρεσε τους κλάδους της μεταποίησης και των τροφίμων.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.