Στην Ευρώπη η επιδημία την τελευταία εβδομάδα έδειξε τάσης συρρίκνωσης, με 11% μείωση στις διαγνώσεις και 8% στους θανάτους μεσοσταθμικά, δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέλυσε, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων συρρικνώθηκε σε λιγότερες από 150.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και ο ρυθμός των θανάτων βρίσκεται κάτω από τους 3.000 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 33 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Μαγιορκίνης όπου περισσότερο από το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου.

Η επιδημία εκεί, συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης με μείωση 7% στον αριθμό διαγνώσεων και 20% στον αριθμό των θανάτων εντός της τελευταίας εβδομάδας. «Για να καταλάβουμε για τι επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφεται αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η εμβολιαστική αυτή επιτυχία αποδίδεται κατά 68% στο εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Είναι, λοιπόν, ακόμα μια απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας, αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους», κατέληξε.