Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ εκτιμάται ότι περίπου 340 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσθμα ενώ το 2016 σημειώθηκαν 417.918 θάνατοι εξαιτίας του. Κάθε χρόνο, η πρώτη Τρίτη του Μάϊου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το άσθμα. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και πολύ συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικο ζωή, αν και κάτι τέτοιο είναι σχετικά σπάνιο. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα που επιδεινώνεται τη νύχτα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή πίεση στο στήθος και συριγμό κατά την αναπνοή. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα άτομα τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια βαρύτητα.

Στην Ευρώπη περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες κάτω των 45 ετών εμφανίζουν άσθμα. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο επιπολασμός της νόσου στην Ελληνική Επικράτεια ανέρχεται στο 8,6%, δηλαδή περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες υποφέρουν από άσθμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει το άσθμα ως μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Παρότι το άσθμα δεν θεραπεύεται, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και των ασθματικών κρίσεων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος είναι αφιερωμένη στην «Αποκάλυψη των μύθων γύρω από το Άσθμα» σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το άσθμα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και κυρίως η ενημέρωση γύρω από το άσθμα και τους μύθους που το αφορούν, εξαιτίας των οποίων τα άτομα που πάσχουν να αντιμετωπίζουν με φόβο και ανησυχία την καθημερινότητά τους. Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι είναι ότι το άσθμα αποτελεί νόσο της παιδικής ηλικίας, ότι είναι μεταδοτικό, ότι τα άτομα που πάσχουν δεν πρέπει να αθλούνται, καθώς και ότι το άσθμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μόνο με την χορήγηση υψηλής δόσης στεροειδών.