Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του ΟΔΙΠΥ Δάφνη Καϊτελίδου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Βασίλη Μπαλάνη, σχετικά με τις τρέχουσες παρεμβάσεις του ΟΔΙΠΥ στο χώρο των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της πρόληψης και του ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.

Η διοίκηση του ΟΔΙΠΥ παρουσίασε την σημαντική πρόοδο του 5-ετούς Προγράμματος Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που υλοποιεί ο ΟΔΙΠΥ μέσω του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων CLEO, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε 12 Νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για καινοτόμο, συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με αφορμή τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για τον έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, το Υπουργείο Υγείας προωθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, διάταξη νόμου με την οποία συστήνεται στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Διεύθυνση Κλινικής Διακυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον Διοικητή του Νοσοκομείου και αποτελείται από τα τμήματα:

  1. Ελέγχου Ποιότητας και Κλινικού Ελέγχου,
  2. Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης,
  3. Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων και
  4. Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.