Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 είναι ασφαλής αλλά αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών.

Η χορήγηση διαφορετικού εμβολίου κατά της COVID-19, στη δεύτερη δόση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, μετά τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων που συνδέθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca,  εξ’αιτίας των οποίων αρκετές χώρες διερευνούν αυτή την δυνατότητα. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που ασχολείται με το ζήτημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer.