Το κρίσιμο ζήτημα της Δημόσιας μαιευτικής φροντίδας των εγκύων οροθετικών, θίγουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι στις 31 Μαρτίου 2021 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ με «εντέλλεσθε» εξανάγκασε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και Διευθυντή της μοναδικής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης σε όλο το ΕΣΥ, να σταματήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και να αναλάβει καθήκοντα από 1η Απριλίου στον Ε.Ο.Δ.Υ.

Είναι γνωστό ότι η Ειδική Διατομεακή Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο Γ.Ν. “Έλενα Βενιζέλου” αποτελεί τη μοναδική Μονάδα στην Ελλάδα η οποία παρέχει τις συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες με σκοπό την μείωση των πιθανοτήτων να γεννηθεί οροθετικό νεογνό, καθώς η οροθετική έγκυος παρακολουθείται, λαμβάνει την ειδική αντιρετροϊκή αγωγή και γεννά με καισαρική τομή. Επισημαίνεται επίσης ότι η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης λειτουργεί από το 2011, αρχικά άτυπα  και από το 2013 με επίσημη θεσμική υπόσταση, μετά  από συστηματικές προσπάθειες της ΣΤ΄ Μαιευτικής Κλινικής του «Έλενα Βενιζέλου», του Συνηγόρου του Πολίτη και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των οροθετικών γυναικών. Η ανάκληση μετά από 10 χρόνια της απόσπασης του υπεύθυνου γιατρού, πρακτικά σημαίνει  κατάργηση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης και ουσιαστικά απώλεια της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του μεγαλύτερου δημόσιου Μαιευτηρίου στη φροντίδα οροθετικών εγκύων.

Ο υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της απόσπασης του μοναδικού ιατρού της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη στήριξη και αναβάθμιση του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου της χώρας και για την ενίσχυση του με εξειδικευμένο και μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό.