Τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης, όπως δείχνει πολυκεντρική μελέτη που προδημοσιεύτηκε στο BMJ και την οποία επικαλέστηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων υγείας. Όπως ανέφερε, η μελέτη προέρχεται από ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας και του Στρασβούργου, είναι προοπτική και συμπεριέλαβε 1.309 άτομα που ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας που νόσησαν από κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Μελετήθηκε η κινητική των αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες, την πρωτεΐνη Spike S και το πυρινοκαψίδιο, η πρωτεΐνη N. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης. Παράλληλα, καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό.

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου αποτέλεσε, προκάλεσε μάλλον, εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς, όπως λέμε, εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει και να υπενθυμίσω ότι οι αρχικές συστάσεις ήταν μετά τη νόσηση να γίνουν δύο δόσεις εμβολίου. Επομένως, η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης.

Έτσι, δύο επιχειρήματα που επικαλούνται συνήθως οι διστακτικοί για τους εμβολιασμούς, δηλαδή ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ χρόνο ή το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο αφού καταργείται η αποτελεσματικότητά του με τις μεταλλάξεις, καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν. Να θυμηθούμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αναμένονται συστάσεις, καινούργιες οδηγίες, είναι η προστασία των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων που έχουν μεταμοσχευθεί. Υπάρχει πρόσθετη μελέτη με σημαντικό αριθμό, είναι 396 μεταμοσχευμένοι με μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Ο έλεγχος, λοιπόν, της ανταπόκρισης στα εμβόλια αυτών των ατόμων. δείχνει ότι είναι μειονεκτικός, δεδομένου ότι με το σχήμα των δύο δόσεων εμβολίου, το 46% έχουν ικανοποιητική προστασία, συνεπώς η ευθύνη των ατόμων που είναι γύρω τους είναι αυξημένη για την προστασία τους και όλων εμάς, ως κοινωνία, που πρέπει να προστατεύουμε τα ευάλωτα άτομα. Για την ομάδα αυτών των ατόμων αναμένονται οδηγίες, νέες συστάσεις, μήπως δηλαδή χρειάζεται μία συμπληρωματική δόση.