Θετικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 2 του υποψήφιου εμβολίου του κατά της Covid-19 ανακοίνωσε χθες το γαλλικό εργαστήριο Sanofi.  Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο που η Sanofi αναπτύσσει μαζί με την βρετανική GlaxoSmithKline (GSK), τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δείξει χαμηλή ανοσολογική απόκριση σε μεγαλύτερους ενηλίκους γεγονός που καθυστέρησε την εξέλιξή του, αφού έπρεπε να ξαναρχίσουν οι δοκιμές.  Τα τωρινά αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 2 στον άνθρωπο δείχνουν πως η χορήγηση αυτού του εμβολίου «προκάλεσε την παραγωγή αυξημένων συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους ενηλίκους όλων των ηλικιών σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά που παρατηρήθηκαν σε πρόσωπα που είχαν αναρρώσει από μόλυνση» Covid, αναφέρει το εργαστήριο στη σημερινή ανακοίνωσή του.  Μια μελέτη φάσης 3, πρόκειται να αρχίσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, διευκρίνιζει η Sanofi, η οποία θα αρχίσει παράλληλα παραγωγή.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δείχνουν παραγωγή αντισωμάτων στο 95% έως 100% των περιπτώσεων μετά τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (18 έως 95 ετών) και για όλες τις δόσεις που μελετήθηκαν.

Σε όσους από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη μολυνθεί από την Covid-19, μία μόνο δόση του εμβολίου προκάλεσε την παραγωγή αυξημένων συγκεντρώσεων εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Το υποψήφιο εμβόλιο των Sanofi και GSK χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης. Θα συνδυασθεί με ένα βοηθητικό φάρμακο, μια ουσία που δρα ως ενισχυτής του εμβολίου, η οποία παράγεται από την GSK.