Κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν πολλά συστήματα πληροφορικής της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς. Η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα σε κρυπτονομίσματα (bitcoin), που ζήτησαν οι χάκερς, ενώ έχουν κλείσει τα περισσότερα συστήματα με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών τους και οι ασθενείς να μην ξέρουν αν θα πραγματοποιηθούν τα ραντεβού τους.
«Ζητήθηκαν λύτρα τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πληρώσει», δήλωσε εκπρόσωπος της Ιρλανδικών Αρχών Υγείας Εκτελεστικής Υπηρεσίας Υγείας στους Financial Times την Παρασκευή το απόγευμα. Ο Paul Reid, διευθύνων σύμβουλος των υπηρεσιών Υγείας της χώρας δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η απόφαση να κλείσει τα συστήματα ήταν ένα «προληπτικό» μέτρο μετά από μια «τεχνολογικά προχωρημένη» κυβερνοεπίθεση που επηρέασε εθνικά και τοπικά συστήματα και όλες τις βασικές μας υπηρεσίες . Κάποια τμήματα των υπηρεσιών Υγείας της χώρας παραμένουν λειτουργικά, όπως τα κλινικά συστήματα και το πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19, το οποίο τροφοδοτείται από ξεχωριστή υποδομή. Τα τεστ Covid τα οποία έχουν ήδη κλειστεί θα διενεργηθούν. Ωστόσο, το σύστημα επεξεργασίας παραπομπών των γενικών γιατρών είναι εκτός λειτουργίας, και όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να πάνε σε κέντρα υγείας, στα οποία όμως θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν συμπτώματα.
Καμία ομάδα δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση, αν και ο Reid είπε την Παρασκευή το πρωί ότι περιελάμβανε το «Conti, human-operated ransomware», αναφερόμενο στον τύπο του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε. Το Conti εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 και οι χάκερ που πιστεύεται ότι εδρεύουν στη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη συνήθως απαιτούν λύτρα ύψους 240.000 δολαρίων σύμφωνα με έρευνα των Arete Advisors. «Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια της πλήρους κατανόησης της απειλής, και των επιπτώσεων της , τις οποίες προσπαθούμε να συγκρατήσουμε», δήλωσε ο Reid, προσθέτοντας ότι έχουν πάρει βοήθεια από την αστυνομία, το στρατό και τις ομάδες υποστήριξης στον κυβερνοχώρο. Οι πολίτες ενημερώνονται για τις υπηρεσίες Υγείας που αναστέλλονται ενώ σε δήλωση του , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κορκ ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται για τα ραντεβού τους στα εξωτερικά ιατρεία, για χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση «εκτός εάν έχουν ενημερωθεί για το αντίθετο», ωστόσο τα ραντεβού για ακτινογραφίες και ακτινοθεραπείας της Παρασκευής ακυρώθηκαν.