Το Πρόγραμμα «Ανάσα Ζωής» που στοχεύει στον πρώιμο έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα παρουσίασε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με τη στήριξη της Johnson & Johnson. Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που στόχο έχει τη μείωση των καπνιστών και την ανάπτυξη μέτρων και προτάσεων για τη πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Βασικό μέρος του προγράμματος είναι η αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της ΕΠΕ, στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην 8η θέση σε ποσοστά ανήλικών καπνιστών παγκοσμίως και στη 2η θέση στην Ευρώπη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια βελτίωση λόγω του αντικαπνιστικού νόμου. Στη χώρα μας πέρυσι διαγνώστηκαν 10 χιλιάδες άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα και συνήθως αυτή η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένα στάδια, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης να είναι χαμηλά Ο κίνδυνος είναι 10πλάσιος για τους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα και ο κίνδυνος αυτός γίνεται μεγαλύτερος όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος να καπνίζει ή όσο περισσότερο καπνίζει. Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά όταν κάποιος μειώσει το κάπνισμα. Ας σημειωθεί ότι διεθνώς 10-15% των ασθενών με κακοήθεια του πνεύμονα είναι μη καπνιστές.

Σύμφωνα με τη μελέτη Nelson όταν τα άτομα υψηλού κινδύνου υποβάλλονται μία φορά το χρόνο σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας αν τελικά διαγνωστούν με καρκίνο αυτός θα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και με πολύ μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο (θνησιμότητα μειωμένη έως και 30% στους άνδρες και ως 60% στις γυναίκες). Στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που ακολουθείται στις ΗΠΑ. Δηλαδή, να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος σε άτομα υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα, να προσκαλούνται άτομα από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 55 έως 80 ετών που είναι ενεργοί καπνιστές ή που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια να κάνουν αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας μία φορά το χρόνο.

Για να γίνει αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προτείνει τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ, ώστε αυτή η ειδική εξέταση να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική για την Υγεία και να αποζημιώνεται από τα ταμεία. Επίσης, στενή συνεργασία με συναφείς επιστημονικές εταιρείες και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στη χώρα, ώστε οι ίδιοι επαγγελματίες υγείας να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για το πως να προσεγγίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου από το πρόγραμμα πρώιμης διάγνωσης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη την Πνευμονολογική εταιρεία για την πρωτοβουλία και εστίασε στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών. «Η ενημέρωση είναι πρόληψη και η πρόληψη είναι κορυφαία πράξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπ. Υγείας επιβεβαίωσε τη στήριξη της προσπάθειας λέγοντας: «Θέλουμε να είμαστε και είμαστε, ως επίσημη πολιτεία, σύμμαχοι σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία επιστημονικών φορέων, δίπλα σε ενεργά μέλη μίας κοινωνίας πολιτών. Δίνουμε μαζί σας τη μάχη για να δοθεί ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας».

Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκίδης δήλωσε ότι πρόθεση της Πνευμονολογικής, σε αυτή τη μάχη είναι η πρωτοβουλία αυτή να έχει θεσμική και κοινωνική παρουσία διάρκειας. «Είναι μία νέα κοινωνική πρωτοβουλία για το Καρκίνο του Πνεύμονα που θα δώσει μια «Ανάσα Ζωής» αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης, καλύτερης διαχείρισης και περιορισμού της ασθένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία η Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα παρότρυνε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία λέγοντας: «Σας θέλουμε δίπλα μας γιατί ξεκινάμε ένα θεσμό που θα συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια να δίνει τη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα».

Ο Γενικός Γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας σημείωσε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και επίσης «…η παρότρυνση και υποστήριξη για τη διακοπή καπνίσματος, η καθοδήγηση και υποστήριξη για τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο. Στόχος μας είναι να προστατευθούν, να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Γεωργία Χαρδαβέλλα, στην παρέμβασή της ανέφερε πως «η δημιουργία των κατευθυντήριων οδηγιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι στους άμεσους στόχους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».

Ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, υπογράμμισε την ανάγκη και την αξία της ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν διεθνείς επιστημονικές προτάσεις για σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς βελτιώνει την πρόγνωση».

O Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson Ελλάς ΑΕΒΕ Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, Θεόδωρος Λιακόπουλος περιέγραψε το σκεπτικό της στήριξης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εκ μέρους της Johnson & Johnson. «Για μας στην οικογένεια της Johnson & Johnson η δημόσια υγεία και η ενίσχυσή της είναι προτεραιότητά μας. Στην Johnson & Johnson υπηρετούμε την επιστήμη και την καινοτομία, εστιάζοντας στις ανάγκες των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Στηρίζουμε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας».

«Περισσότερα από 40 χρόνια στην Ελλάδα στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όχι μόνο με θέσεις εργασίας και επενδύσεις, αλλά και κοινωνική αλληλεγγύη. Η «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» ως πρωτοβουλία μας εκφράζει απόλυτα καθώς συνδυάζει αξίες και ενέργειες, που έχουν πραγματικό κοινωνικό όφελος προστατεύοντας την υγεία των πολιτών. Ενισχύουμε και με τη δική μας φωνή αυτήν την προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας». ανέφερε ο Γρηγόρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βαλκάνιων και Ισραήλ, Johnson & Johnson Καταναλωτικά Προϊόντα.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Janssen, φαρμακευτικής εταιρείας του ομίλου Johnson & Johnson Κέλυ Σταυροπούλου η οποία παρουσίασε την ιστοσελίδα της εκστρατείας «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» anasa-zwis.gr καθώς και το τηλεοπτικό σποτ «ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ».