Με επείγουσα επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και προς τους Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του οργανισμού να μειώσει τον κλειστό προϋπολογισμό του για φυσικοθεραπείες κατά 2.000.000 ευρώ για το 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται υπέρβαση του ορίου που είχε οριστεί για το 2020 κατά 2.500.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπέρβαση κατά 10.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν στην αύξηση αυτή προστεθεί και η μείωση των 2.000.0000 ευρώ στην επιτρεπτή δαπάνη, τότε η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για το 2021 θα αγγίξει τα 12.000.000 ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, θα πρέπει,  τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  να αναλογιστούν τις αυξημένες ανάγκες για φυσικοθεραπείες που παραπέμπονται στους 2.500 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, λόγω της πληθώρας των περιστατικών COVID-19 που εξυπηρετούνται μετά τη νοσηλεία τους και πρέπει να αποκατασταθούν (κινητική και αναπνευστική αποκατάσταση).

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η περαιτέρω μείωση της ετήσιας επιτρεπόμενης δαπάνης για την φυσικοθεραπεία, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, το οποίο, προστιθέμενο στις παλιές “οφειλές” (claw-back) που παρακρατούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί τους φυσικοθεραπευτές στην απόγνωση».