Με στόχο τον όσο πιο δυνατόν άμεσο εντοπισμό νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αλλά και την ιχνηλάτηση αναδυόμενων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο η Βρετανία θα συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ανάπτυξη ενός συστήματος «ραντάρ πανδημίας». Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από κέντρα παρακολούθησης, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν για τον εντοπισμό ξεσπασμάτων μετάδοσης, αλλά και να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με παραλλαγμένα στελέχη, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Η αντιμετώπιση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η διασφάλιση ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση μελλοντικών απειλών υγείας είναι μία απόλυτη προτεραιότητα για τη βρετανική προεδρία στη G7», δήλωσε ο Τζόνσον. Η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 3 και 4 Ιουνίου, πριν από τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης των ηγετών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στη νοτιοδυτική Αγγλία μία εβδομάδα μετά.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η Βρετανία «έχει θέσει ένα δυναμικό παράδειγμα για την παρακολούθηση παθογόνων και της αλληλουχίας τους, όπως επίσης και για την ανάπτυξη εμβολίων».

«Χαίρομαι, καθώς υπό τον πρωθυπουργό Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ ώστε να συνεισφέρει σε μία δυναμικότερη παγκόσμια παρακολούθηση και έναν ασφαλέστερο κόσμο» πρόσθεσε.