Την τεράστια σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας για όσους την έχουν ανάγκη, επιχειρεί να αναδείξει η καμπάνια «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» που υλοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου η καμπάνια έχει διττό στόχο: αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη θαλασσαιμία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της ανάγκης για συχνές μεταγγίσεις αίματος. Αφετέρου, να αναδείξει την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, να παρακινήσει όλους εμάς να προσφέρουμε αίμα αλλά και να γίνουμε πρεσβευτές της καμπάνιας στα social media.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΕΚΕΑ, Κωνσταντίνο Σταμούλη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας (26 Φεβρουαρίου – 1 Ιουνίου 2020) καταγράφηκε μείωση κατά 13,60% στον αριθμό των αιμοληψιών σε σχέση με το 2019. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια του 2020 η συλλογή αίματος από εθελοντές αιμοδότες αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2021 εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με 12 μήνες πριν. Ο κ. Σταμούλης τόνισε επίσης ότι «χρειαζόμαστε συστηματικούς και ταυτοποιημένους αιμοδότες» για να βελτιώσουμε το ζήτημα της επάρκειας αίματος στη χώρας, ενώ διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανασταλτικό παράγοντα για την αιμοδοσία. Για τη πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για τη θαλασσαιμία που μειώνει τη συχνότητα των μεταγγίσεων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση, μίλησε ο καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ Αντώνης Καττάμης, τονίζοντας παράλληλα, ότι η θαλασσαιμία δεν είναι πλέον μια παιδιατρική πάθηση, αλλά νόσος της μέσης ηλικίας, καθώς η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη θεραπευτική της αντιμετώπιση (μεταγγίσεις αίματος, θεραπείες αποσιδήρωσης) έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πασχόντων.

Τα προσωπικά του βιώματα ως θαλασσαιμικός ασθενής μοιράστηκε στη συνέχεια, ο Γιώργος Σβάρνας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, παρουσιάζοντας την πολύπλευρη επίπτωση της νόσου στην υγεία, αλλά και την προσωπική, κοινωνική και εργασιακή καθημερινότητα των ασθενών που εξαρτώνται από τις μεταγγίσεις. Όπως ανέφερε, το άγχος και η ανασφάλεια είναι κυρίαρχα συναισθήματα στη ζωή τους, τόσο όσον αφορά στην επάρκεια μονάδων αίματος, όσο και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της νόσου και τους περιορισμούς που επιφέρει στην καθημερινότητά τους.