Για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) υλοποιούν από κοινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καίριες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), που έχει κεντρικό μήνυμα αυτή τη χρονιά «Δεσμεύομαι και Σταματώ». Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ε.Π.Ε. Στυλιανός Λουκίδης, κατά την έναρξη σχετικής συνέντευξης τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία παράλληλου Συμβουλίου Ελέγχου του Καπνού & Περιβάλλοντος από την Ε.Π.Ε., στα πρότυπα του αντίστοιχου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS-TCC). «Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αυτόνομα και θα συνεπικουρεί την εταιρεία στις αποφάσεις και τις δράσεις της σε αυτά τα δύο θέματα» δήλωσε. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Π. Κατσαούνου, πάνω από το 70% των 1,3 δισ. χρηστών καπνού παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Γι’ αυτό και ο ΠΟΥ φέτος έχει επικεντρώσει την επικοινωνία της Παγκόσμιας Ημέρας στην ενδυνάμωση 100 εκατ. χρηστών καπνού να κάνουν μια προσπάθεια διακοπής, δημιουργώντας δίκτυα υποστήριξης και αυξάνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της ΕΠΕ. Στις προσπάθειες της Ε.Κ.Ε. για την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων, ξεκινώντας από την σχολική ηλικία με ένα διαδραστικό πρόγραμμα δίνοντας από κοινού μήνυμα ζωής χωρίς εξαρτήσεις, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΓΝΑ «Αλεξάνδρας», Ιωαν. Κανακάκης. «Αυτές μας οι προσπάθειες, έχουμε την πεποίθηση ότι θα ενδυναμωθούν και θα συνεχιστούν με επιτυχία μέσα από τη συνεργασία μας με την ΕΠΕ», πρόσθεσε.

O Κ.Τούτουζας, Γραμματέας Ε.Κ.Ε, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 18 μελετών, που εξετάζουν τη σχέση του καπνίσματος με τη βαρύτητα της COVID-19 και τη θνησιμότητα σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για βαρύτερη νόσο κατά 34%, ενώ η συσχέτιση του με αυξημένη πιθανότητα θανάτου δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΕΠΕ με στόχο την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και του καπνίσματος, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και δη της πανδημίας.