Με αφορμή το θάνατο γυναίκας νεότερης των 40 ετών που της είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, στο Βέλγιο αποφασίστηκε προς το παρόν η διακοπή χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 41 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα  La Libre, η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο και  πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή θρόμβωση και είχε μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα της. Παράλληλα, το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι «πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του. Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το εν λόγω περαστικό, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αναφορά θανάτου μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι ζήτησε από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να κάνει μια σειρά επιπρόσθετων μελετών που θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση του εμβολίου με τη σπάνια εμφάνιση του συνδρόμου TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας).

Ο EMA θα επανεξετάσει την περίπτωση της Βελγίδας και άλλες αναφορές περί θρομβώσεων σε συνεργασία με τις βελγικές και τις σλοβενικές ιατρικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο για ποιον λόγο εμπλέκονται στην έρευνα οι αρχές της Σλοβενίας, ούτε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.