Για μεγάλη διάρκεια ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό  για όσους πέρασαν ακόμα και σε ήπια μορφή τη λοίμωξη κάνει λόγο νέα αμερικανική έρευνα ενισχύοντας την αισιοδοξία επιστημόνων και πολιτών. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έχουν νοσήσει  από Covid-19 έχουν στο μυελό των οστών τους κύτταρα μνήμης, που μπορούν να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού για αρκετά χρόνια ή και για δεκαετίες. Ήδη κάποιο επιστήμονες  έχουν εκφράσει την άποψη ότι η ανοσία απέναντι στο νέο κορονοϊό δεν θα είναι τόσο πρόσκαιρη όσο απέναντι στους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά θα διαρκεί για τουλάχιστον ένα έτος. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης με επικεφαλής τον ανοσολόγο δρα Αλί Ελεμπεντί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις στο Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συμπεραίνουν ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, πιθανότατα, θα παράγουν αντισώματα για μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Η μελέτη σε 77 ανθρώπους που πέρασαν κυρίως ήπια Covid-19 (μόνο έξι είχαν νοσηλευθεί) εντόπισε μακρόβια κύτταρα παραγωγής αντισωμάτων στον μυελό των οστών όσων ανέρρωσαν. Από αυτό οι ερευνητές έκαναν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία που «πυροδοτείται» από τη λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να έχει απρόσμενα μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, «τεκμαίρεται ότι τα εμβόλια θα έχουν εξίσου διαρκές αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Ανοσολογίας Μένο βαν Ζελμ του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης. Για να εντοπιστεί η προέλευση αυτών των μακρόβιων αντισωμάτων, οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα από τον μυελό των οστών των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι επτά μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κύτταρα μνήμης Β, που αναγνώριζαν τον κορονοϊό, ενώ πολλοί είχαν και κύτταρα πλάσματος του μυελού που παρήγαγαν νέα αντισώματα. Από την άλλη πλευρά, όμως, μερικοί δεν είχαν σχεδόν καθόλου σχετικά κύτταρα μνήμης, κάτι που δείχνει, κατά τον Ελεμπεντί, πως «ακόμη κι αν κανείς μολυνθεί, δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα έχει κάποια σούπερ-ανοσιακή απόκριση», συνεπώς ακόμη και κάποιος που ανέρρωσε από Covid-19, μπορεί να χρειάζεται εμβολιασμό.