Μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά της COVID-19, πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, εφόσον βέβαια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  (ΕΜΑ), προχωρήσει στην έγκριση του σχετικού εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 28/5, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορονοϊό σε παιδιά 12-15 ετών.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών των ενηλίκων κατά της COVID-19 στη χώρα, εκτιμώντας ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 705 του πληθυσμού. Για τα νησιά ανέφερε ότι «οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

Σχετικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε ότι  «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο», καθώς και ότι η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι αναγκαίο να είναι εμβολιασμένοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της AstraZeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις