Για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, με «όχημα» τους γονιδιακούς ελέγχους μίλησαν στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, στο 1ο διαδικτυακό σεμινάριο του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας.
«Η πληροφορία που είναι καταγεγραμμένη στα 6 δισεκατομμύρια νουκλεοτίδια τα οποία αποτελούν το γονιδίωμα κάθε ατόμου, καθορίζει το 50% των χαρακτηριστικών του, όπως και του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών», εξήγησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας, εισάγουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα προληπτικά γενετικά τεστ PRS (Polygenic Risk Score – Δείκτης Πολυγονιδιακού Κινδύνου), τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής.
Τα PRS παρουσίασε η Ασημίνα Χιωνά, Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ελέγχους DNA που αξιολογούν το ρίσκο για 7 πολυπαραγοντικές χρόνιες ασθένειες: Στεφανιαία Νόσο, Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο του προστάτη, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και Νόσο Αλτσχάιμερ.
Το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, διαθέτει την τεχνολογία γονοτυπικής ανάλυσης Gene Titan, την ίδια τεχνολογία αιχμής που έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μεγάλων γενετικών βάσεων δεδομένων όπως αυτή του UK Biobank, και με την οποία δίνεται η δυνατότητα εκτίμησης του Δείκτη Πολυγονιδιακού Κινδύνου.
Οι γενετικές προδιαθέσεις εντοπίζονται έγκαιρα και έτσι μπορούν εξίσου έγκαιρα να υπάρξουν εξατομικευμένες προληπτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη του κινδύνου.