Η ασθενοκεντρικότητα ως προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας ήταν το θέμα της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου με συντονιστή τον Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικών Υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

Η σωστή διαχείριση των αναγκών κάθε ασθενούς προσφέρει εξοικονόμηση πόρων και στόχος δεν είναι η μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς, οι λιγότερες νοσηλείες , οι λιγότερες εξετάσεις κλπ. Αλλά ή καλύτερη φροντίδα και παροχή υπηρεσιών υγείας με τις κατάλληλες εξετάσεις για την κάθε πάθηση. Aυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Θεοφάνης Ρηγάτος, Head of Strategic Planning, General Directorate for the Organization and Planning of Health Services Purchasing, National Organization for Health Services (EOPYY), επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κάνει κάποια μικρά βήματα αλλά δεν φτάνουν, χρειάζεται καλύτερη και συνολική αντιμετώπιση από όλους τους φορείς.

Ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, τόνισε ότι η συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στην λήψη αποφάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως το θέμα είναι να δούμε ποιες είναι οι ανεπάρκειες του συστήματος υγείας και να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα αποκομίσουν το πλέον βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα για όλους. Ανέφερε ότι το μοντέλο υγείας του παρελθόντος απεδείχθη προβληματικό και είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές. Ωστόσο, σήμερα ο πρακτικός σχεδιασμός δεν υπάρχει, βρίσκεται ακόμα στα λόγια. Ο πιο στενός εταίρος των ασθενών είναι ο γιατρός, οι θέσεις τους όμως κοινοποιούνται πρώτα στο κράτος, μετά στις εταιρείες και συνήθως αμελούν να κοινοποιούνται στην κοινωνία των πολιτών που τους αφορά άμεσα, γιατί αυτοί θα ωφεληθούν από μια παρέμβαση. Από την πλευρά των εταιρειών, αν και πιστεύουν στην ασθενοκεντρική πολιτική, παρόλα αυτά απευθύνονται σε υπουργείο, ΕΟΠΥΥ και αγνοούν τον ασθενή, τον λήπτη δηλαδή υπηρεσιών υγείας. Επίσης όταν σχεδιάζουν τα προγράμματά τους όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν έχουν καλέσει ποτέ, έστω σε συμβουλευτικό επίπεδο, τους ίδιους τους ασθενείς.

Η Ελλάδα έχει παράδοση στον κατακερματισμό και η Ένωση Ασθενών προσπαθεί να το πολεμήσει αυτό  και να ενώσει όλους και αυτό είναι σημαντικό, τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι το τι χρειαζόμαστε για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου είναι απαραίτητη μια σωστά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με σαφή προσανατολισμό στην πρόληψη, εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού, πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες και στην καινοτομία, τεκμηριωμένη τοποθέτηση πόρων σε δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα και σάρωση ορίζοντα νέων θεραπειών. Επίσης, αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και δυνατοτήτων με καταγραφή συνταγογραφικών δεδομένων, συλλογή στοιχείων θεραπευτικών εκβάσεων, ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και έλεγχο στη συνταγογράφηση και τις ιατρικές πρακτικές. Επίσης, αξιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασισμένα σε τεκμηριωμένη ιατρική σχέση και σχέση κόστους-οφέλους και φυσικά σύνδεση αποτελεσμάτων διαγνωστικών και άλλων εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, Executive Consultant of the Board of Directors, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry (PEF), τόνισε την έλλειψη ασθενοκεντρικότητας στα συστήματα υγείας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, πρόσθεσε, πλέον η ανάγκη αυτή έχει έρθει στο προσκήνιο, πρώτα από όλα από την επικρατούσα βιοηθική, αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς που επιζητούν σεβασμό, δικαιοσύνη και συμμετοχή στις αποφάσεις. Ανέφερε ότι η βιομηχανική επανάσταση μπήκε στη ζωή μας και έχουμε τεχνητή νοημοσύνη, φορητότητα, real word evidence κ.λπ. Η αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος άλλαξε την ιατρική που έγινε πιο στοχευμένη και εξατομικευμένη από πλευράς θεραπείας, τώρα κατακτούμε και την φαρμακογονιδιωματική, που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους ασθενείς. Η εξοικείωση με τις τεχνολογίες έκανε τον ασθενή να μην είναι πια παθητικός σε ό,τι αφορά την θεραπεία του. Η θεσμική συμμετοχή των ασθενών έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς τα τελευταία έτη και είναι εμφανής ακόμα στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για χρηματοδότηση, σε οργανισμούς όπως ο ΕΜΑ. Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε την ανάγκη για νέες μορφές αποζημίωσης που να βασίζονται σε συγκεκριμένα patient outcomes, με χρήση registries και καταγραφή των αναγκών κάθε ασθενούς ξεχωριστά.