Σημαντική μείωση των καπνιστών (καθημερινών και περιστασιακών) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 21.9% μέχρι 38,3% είχαμε στην Ελλάδα την δεκαετία 2009-2019 δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης, σε Ημερίδα του Υπουργείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021. Επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία μελέτης του ΕΠΙΨΥ για την εξέλιξη του καπνίσματος στους νέους από το 1984-2019. Ο καθηγητής παρουσίασε επίσης έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH, η οποία πραγματοποιήθηκε 24 με 27 Μαΐου, για λογαριασμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα, ΕΠΕ, ΕΑΕ, ΙΡΗ-AGG, EKE, EOO, η πανδημία συνδυάζεται με:

Ø Μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών,

Ø Ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή,

Ø Μέτρια μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.

Όσον αφορά τους καπνιστές (χρήστες καπνικών προϊόντων) η συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε ως εξής:

Ø Το 1/3 έκαναν χρήση στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας

Ø Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο COVID-19

Ø Καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, ιδιαίτερα οι άνδρες

Ø Επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή

Ø Υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους

Ø Λιγότερο συχνά ελέγχουν την υγεία τους κλινικά και εργαστηριακά

Ø Σε μικρότερο ποσοστό εμβολιάζονται έναντι της γρίπης, αλλά περισσότεροι σε σχέση με τους μη καπνιστείς έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΝΟ

Ως «στρατηγική συμμαχίας απέναντι στον καπνό για καπνιστές και μη καπνιστές» χαρακτήρισε την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην Ημερίδα. «Πιστεύουμε σε πολιτικές που συνθέτουν και ενώνουν την κοινωνία και με τη συμμετοχή των επιστημόνων υλοποιήσαμε μια στρατηγική συμμαχίας απέναντι στον καπνό για καπνιστές και μη καπνιστές», δήλωσε ο Κικίλιας, προσθέτοντας ότι ήταν μια «εμβληματική κίνηση εξευγενισμού της καθημερινότητας μας».  Η πανδημία δυσκόλεψε αυτή την προσπάθεια, είπε ο κ. Κικίλιας, που όμως θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με τη βοήθεια όλων των φορέων. Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη σημασία της Δημοσίας Υγείας που όπως τόνισε «είναι ένα στάδιο πριν την περίθαλψη και οφείλουμε να την προστατέψουμε», κάτι που επιχειρείται και με το νομοσχέδιο  νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», του οποίου η πρώτη μεταρρύθμιση ήταν αυτή του αντικαπνιστικού νόμου.

Κ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΩ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΖΩ»

Παρότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ενθαρρυντική μείωση του καπνίσματος, το ποσοστό των καπνιστών στη χώρα μας, εξακολουθούμε να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας τηνΗμερίδα του Υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενη στις Εθνικές Στρατηγικές για τη Διακοπή του Καπνίσματος είπε ότι παρότι  καθυστέρησαν πλέον εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως και στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τις δράσεις ενημέρωσης για την αποφυγή του καπνίσματος από τις νεότερες ηλικίες αλλά και τις δράσεις στήριξης για την διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας σε όσους το αποφασίσουν. «Αισιοδοξώ ότι τα σημερινά παιδιά θα απορρίψουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια» τόνισε. Αναφερόμενη στην πανδημία, είπε ότι για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν οι επικίνδυνες συνέπειες για την Υγεία από το κάπνισμα, αφού αποδείχθηκε ότι οι καπνιστές διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας. «Επιλέγω να Μη Καπνίζω, σημαίνει Επιλέγω να Ζώ και να προστατεύω την Υγεία όχι μόνο τη δική μου αλλά και των γύρω μου», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταλήγοντας   ότι τα οφέλη είναι ανεκτίμητα σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΥΡΥΤΑΤΗΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τη Δημόσια Υγεία και βελτίωσε την «εγραμματοσύνη της κοινωνίας» σε αυτό που λέμε πρόληψη δήλωσε ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Άλλαξε επίσης τις προτεραιότητες στην Υγεία, φέρνοντας στο επίκεντρο την ανάγκη διασύνδεσης της ΠΦΥ με τη Δημόσια Υγεία και στη συνέχεια την περίθαλψη κυρίως στα νοσοκομεία. Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο της κυβέρνησης, είπε ότι η εφαρμογή του ήταν ένα «κοινωνικά ώριμο βήμα» και γι’ αυτό και πέτυχε, ενώ για τη συνέχεια της προσπάθειας είπε ότι είναι αναγκαία τα εξής: Ευρύτατη συναίνεση απέναντι στη μείωση των καπνικών προϊόντων χωρίς εκπτώσεις στις προβλεπόμενες από τον αντικαπνιστικό νόμο διατάξεις, ενίσχυση της αντικαπνιστικής κουλτούρας στους νέους ανθρώπους και ενίσχυση της δυνατότητας διακοπής καπνίσματος με τη στήριξη των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος των οποίων το έργο είχε υποχωρήσει  τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας. Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η κύρωση του πρωτοκόλλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων με παρεμβάσεις που θα θωρακίζουν το σύστημα από την κυκλοφορία τους.