Την ανάγκη να επανέλθει το ΕΣΥ στην τακτική λειτουργία του και να δοθεί έμφαση στην ΠΦΥ και στη Δημόσια Υγεία, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε το «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Αποδοτικό και βιώσιμο Σύστημα Υγείας : οι προτεινόμενες λύσεις».

Όπως ανέφερε, είναι επείγουσα ανάγκη  και σημαντική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, η πλήρης αποκατάσταση  της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών υγείας  και κυρίως μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και ταυτόχρονα θα βελτιώσει τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών. «Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή ‘παρακαταθήκη’ από την πανδημία , που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού, θα «θωρακίσει» το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Υπογράμμισε επίσης το διαχρονικό και διαρθρωτικό έλλειμμα του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που φάνηκε πολύ έντονα στην πανδημία. « Η μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε με την ίδρυση 127 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) και την διεπιστημονική ομάδα υγείας  που παρακολουθεί και συμβουλεύει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς , ήταν καίριο βήμα που έχει αξιολογηθεί θετικά και από τους ωφελούμενους αλλά και από ειδική ομάδα εξωτερικών αξιολογητών . Έμεινε στη μέση γιατί με πολιτική επιλογή ‘πάγωσε’ και εγκαταλείφθηκε εδώ και 2 χρόνια . Τώρα όμως είναι η ώρα να επανεκκινηθεί και να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Ξανθός.