Για την ύφεση  που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μίλησε η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του Υπουργείου, που όμως δεν σημαίνει ακόμα ότι η διασπορά του ιού έχει ελεγχθεί. Όπως ανέφερε, η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά παράλληλα παρατηρείται σημαντική μείωση σε όλη την επικράτεια στα κρούσματα σε ενήλικες Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν  13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια,  εκ των οποίων περίπου 7.000 στην Αττική, περίπου 700 στη Θεσσαλονίκη και, ενδεικτικά 450 στη Λάρισα και 200 στα Χανιά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως παραδείγματος χάρη στην Κατερίνη και στη Ρόδο.

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και ότι αν δεν προσέξουμε, εύκολα μπορεί να έχουμε εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε η κ Παπαευαγγέλου. Μίλησε ακόμα και για αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τις εξαγωγές, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα κατά 15%.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων. Η καθηγήτρια μίλησε επίσης και για μείωση των θανάτων ενώ τόνισε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.