Σε σύσταση  για μη χρήση ηπαρίνης για την αντιμετώπιση των σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων που παρουσιάζονται σε άτομα τα οποία εμβολιάστηκαν με AstraZeneca ή Johnson & Johnson, προέβη χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).  Ο Οργανισμός κάλεσε τους γιατρούς να μη χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σκεύασμα  επικαλούμενη τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης – Αιμόστασης (ISTH), η οποία των περασμένο Απρίλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διαχείριση πρέπει να ξεκινήσει με αντιπηκτική αγωγή χωρίς ηπαρίνη». Σημειώνεται ότι η ηπαρίνη είναι μια οργανική χημική ένωση που έχει αντιθρομβωτική δράση. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιείται ως φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής.

Η παραπάνω ενέργεια του EMA είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου Νόσων, οι οποίες έχουν εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις κατά της χρήσης ηπαρίνης για τέτοιες περιπτώσεις, με την αιτιολογία ότι φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, πάνω από 316 περιπτώσεις θρομβώσεων με παράλληλα χαμηλά αιμοπετάλια, είχαν καταγραφεί σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, στην περιοχή της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, ο EMA έχει υποστηρίξει ότι τα συνολικά οφέλη των εμβολίων των J&J και AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που ενδεχομένως δημιουργούνται.