Η LDL-χοληστερόλη θεωρείται ως ένας κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, την κύρια μορφή καρδιαγγειακών νοσημάτων. Και όμως, πάνω από το μισό του πληθυσμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μείωση της LDL-χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

 

Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε καθημερινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, ωστόσο δεν είναι πρακτικά εφικτό να καταναλώνεται μόνο από αυτές τις τροφές η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών στερολών που απαιτείται για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η δομή των φυτικών στερολών είναι παρόμοια με αυτή της χοληστερόλης. Αποτρέπουν εν μέρει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της LDL-χοληστερόλης στο αίμα.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί η χοληστερόλη με αλλαγές στη διατροφή, είναι η προσθήκη 1,5-3g φυτικών στερολών στο καθημερινό διαιτολόγιο:

  • 1,5-2,4g φυτικών στερολών καθημερινά μπορούν να μειώσουν την LDL-χοληστερόλη 7 έως 10%
  • 2,5-3g φυτικών στερολών καθημερινά μπορούν να μειώσουν την LDL-χοληστερόλη 10 έως 12,5%,

σε 2-3 εβδομάδες, στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών.

 

Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καταδεικνύεται από ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα,  όπως αναλύεται και στην ανασκόπηση «Ο ρόλος συγκεκριμένων συστατικών μιας φυτικής διατροφής στη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας και η επίδρασή τους στον καρδιαγγειακό κίνδυνο» (Nutrients, 2020). Ο ευεργετικός ρόλος μιας φυτικής διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα μακρο- και μικρο-συστατικά μιας φυτικής διατροφής είναι κυρίως τα φυτικά έλαια, οι διαιτητικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτοστερόλες. Αυτή η ανασκόπηση συνοψίζει τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με τις επιδράσεις αυτών των συστατικών στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, δηλαδή στην LDL-χοληστερόλη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γίνετε κι εσείς μέλος της «Κοινότητας Becel ProActiv για Eπαγγελματίες Yγείας», ώστε να ενημερώνεστε, με το πάτημα ενός κουμπιού, για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της διατροφής & του τρόπου ζωής σε σχέση με την υγεία της καρδιάς και να έχετε πρόσβαση σε υλικά που θα σας διευκολύνουν να εκπαιδεύσετε τους ασθενείς σας στη διατροφική αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και την αλλαγή τρόπου ζωής. https://bit.ly/3v3EH3d