Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να δωρίσει 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer σε 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος και σε στην Αφρικανική Ένωση τα επόμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους New York Times, ο Λευκός Οίκος έκανε μια συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για δωρεές 500 εκατ. δόσεων, οι οποίες θα περάσουν από το πρόγραμμα εμβολίων COVAX που διανέμει τα εμβόλια COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19, Jeff Zients και η ειδική ομάδας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα θα διαχειριστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και τους Εμβολιασμούς (GAVI). Σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τη συμφωνία σήμερα στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου στη Βρετανία (G7).

Το CNBC ανέφερε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν επίσης με τη Moderna για να προχωρήσουν σε αντίστοιχη δωρεά προς άλλες χώρες του κόσμου. Ένας εκπρόσωπος της Moderna είπε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να παράσχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εμβόλια για να τα δώσει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει οποιεσδήποτε συζητήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο Λευκός Οίκος και η Pfizer αρνήθηκαν να τις πληροφορίες, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στην Air Force One για τη Βρετανία, ότι είχε σκοπό να ανακοινώσει μια παγκόσμια στρατηγική εμβολίων κατά τη συνάντηση των G7, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιάσει με μία δόση περίπου 64% του ενήλικου πληθυσμού τους και έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τους εφήβους, ενώ άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία αγωνίζονται να λάβουν δόσεις εμβολίων για τους κατοίκους τους, τη στιγμή που η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε αυτές τις χώρες. “Αυτή η είδηση αποτελεί ένα απίστευτα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής να βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει αυτήν την πανδημία”, δήλωσε ο Tom Hart, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας ONE, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και των ασθενειών έως το 2030.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Αγγλία την Τετάρτη για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, την Πέμπτη πριν από τη συνάντηση της G7. Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συζητήσουν τρόπους να ανοίξουν ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών “το συντομότερο δυνατό”, σύμφωνα με δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση που θα κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη δωρεά εμβολίων, καθώς και η διαχείριση της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τον ταχύτερο τερματισμό της.