Μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε θα δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορονοϊού εντός του επόμενου έτους, με τα πρώτα 5 εκατομμύρια δόσεις να παρέχονται στις επόμενες εβδομάδες. Η δέσμευση ανακοινώθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία ξεκίνησε χθες στην Κορνουάλη. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από συναδέλφους ηγέτες της G7 να βοηθήσουν στον εμβολιασμό ολόκληρου του κόσμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στη Σύνοδο κορυφής, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να παρέχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κορονοϊού στον κόσμο μέσω κατανομής και χρηματοδότησης των δόσεων και θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δωρίσει 5 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως για χρήση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης δεσμευτεί να δωρίσει άλλα 95 εκατομμύρια δόσεις εντός του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων ακόμη μέχρι το τέλος του 2021. Το 80% των 100 εκατομμυρίων δόσεων θα διατεθεί στο COVAX και το υπόλοιπο θα μοιραστεί διμερώς με χώρες που έχουν ανάγκη.

«Με τον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο θα συμβάλλουμε στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας κορονοϊού, αλλά παράλληλα θα μειώσουμε τον κίνδυνο για τους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απειλής που δημιουργούν οι ανθεκτικές στο εμβόλιο παραλλαγές που εμφανίζονται σε περιοχές με εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας». Το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στην ίδρυση του COVAX πέρυσι και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δωρητής του, δεσμεύοντας 548 εκατομμύρια λίρες στο πρόγραμμα. Το COVAX έχει προσφέρει μέχρι τώρα 81 εκατομμύρια δόσεις σε 129 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το 96% αυτών ήταν το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης, η Oxford-AstraZeneca διανέμει τα εμβόλια της σε μη κερδοσκοπική βάση στον κόσμο. Χάρη σε αυτήν τη δέσμευση, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει μια δόση του Oxford-AstraZeneca μέχρι στιγμής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες των G7 να ενθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να υιοθετήσουν το μοντέλο Oxford-AstraZeneca για την παροχή εμβολίων σε τιμή κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson έχουν ήδη δεσμευτεί να διανείμουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις σε μη κερδοσκοπική βάση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν πρόσθετους τρόπους για να υποστηρίξουν χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της πανδημίας και να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.