Για σαφή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που μας πέρασε έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου. Ωστόσο, όπως τόνισε η ύφεση των δεικτών δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, καθώς, σύμφωνα  και με τις προβλέψεις του ECDC για την πορεία της πανδημίας τυχόν βιαστική άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων από τον Ιούλιο έναντι διατήρησης κάποιων περιοριστικών μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. Europe, σε πρόσφατο δελτίο Τύπου λάνσαρε  τη νέα καμπάνια του Οργανισμού, με τίτλο «Summer sense», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, «Καλοκαίρι με σύνεση». Σε αυτό το πλαίσιο, στη χώρα μας, μια υποομάδα επιστημόνων της Επιτροπής ανέλαβε να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα μας, με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές.
  • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα να γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCR μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
  • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο.
  • Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, που είναι τα εξής: Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
  • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων.