Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή 11/6, ότι σταματά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μετά το θάνατο εφήβου στην οποία είχε χορηγηθεί το εμβόλιο, από σπάνιο θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Η Camilla Canepa, πέθανε την Πέμπτη 10/6, σε ηλικία 18 ετών μετά τη χορήγηση του εμβολίου στις 25 Μαΐου, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις κατά της χρήσης του αγγλο-σουηδικού  εμβολίου σε ενήλικες όλων των ηλικιών παρά τις ήδη υπάρχουσες  ιατρικές ανησυχίες.

«Το AstraZeneca θα χρησιμοποιείται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για τα θέματα της πανδημίας στη χώρα, Francesco Figliuolo. Στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της  AstraZeneca θα πρέπει να δοθεί διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Φράνκο Λοκατέλι στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Η σχέση κινδύνου-οφέλους έχει αλλάξει», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί στο θάνατο της Camilla Canepa, για την οποία αναφέρθηκαν χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, εγκεφαλική αιμορραγία και θρομβώσεις στην κοιλιακή χώρα. Δεν υπήρξε άμεσος σχολιασμός από την AstraZeneca.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα τους εμβολιασμούς με AstraZeneca τον Μάρτιο εξ’αιτίας της ανησυχίας που είχε προκαλέσει  η εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, κυρίως στους νέους.  Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση του Mario Draghi προσπάθησε να αυξήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών, ορισμένες περιοχές της χώρας ξεκίνησαν «ανοιχτές μέρες εμβολιασμού» κατά τη διάρκεια των οποίων το AstraZeneca χορηγείτο  σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και πάνω.