Για τον θετικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε στο συνέδριο Health IT o Δημήτρης Κοντοπίδης, Α’ Αντιπρόεδρος- Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση και Πρόεδρος και Ιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE», Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Όπως ανέφερε, η εξοικείωση με τη τεχνολογία επέφερε τη μείωση της γραφειοκρατίας και βοήθησε τους ασθενείς εν μέσω πανδημίας ειδικά τους χρονίους πάσχοντες να έρχονται όσο λιγότερο γίνεται σε επαφή με νοσοκομεία και κόσμο και να αποφεύγουν την περιττή έκθεση σε μικρόβια. Η άυλη συνταγογράφηση βοήθησε σημαντικά τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και τον θεράποντα ιατρό, ενώ και το φαρμακείο είχε τη δυνατότητα να κάνει καλύτερη διαχείριση με την εκτέλεση της συνταγής. Επιπλέον, η τεχνολογία λειτούργησε ως εργαλείο δημόσια υγείας μέσω των εμβολιασμών, ενώ οι πλατφόρμες ήταν εύκολες στη χρήση για όλες τις ηλικίες. Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοπίδης, η τεχνολογία ως εργαλείο δημόσιας υγείας εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο ατομικά τον ασθενή. Στο μέλλον θα μπορεί να βοηθήσει ομάδες ασθενών όπως τους ασθενείς με διαβήτη.

Το θέμα, τόνισε, είναι αν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα στον τομέα των τεχνολογιών στην υγεία. Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη καλά δείγματα, αλλά πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα την επέκταση της τηλεϊατρικής σε περισσότερους επιστήμονες υγείας και νοσοκομεία, την ανάπτυξη ψηφιακών νοσοκομείων, ενώ πρέπει γιατροί, φορείς και πολίτες να εκπαιδευτούν στις ψηφιακές εφαρμογές υγείας, με τα κατάλληλα εργαλεία για την ενδυνάμωση των χρηστών (self management tools).

Και φυσικά πρέπει να γίνει διασύνδεση όλων των φορέων, οργανισμών, νοσοκομείων, επαγγελματικών υγείας, ασθενών κ.λπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια την προστασία των προσωπικών δεδομένων, γιατί δεν μπορεί οποιοσδήποτε να βλέπει τα αρχεία ενός ασθενούς, ενώ ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να αφαιρέσει τα δεδομένα του όποτε θέλει. Τέλος, σε ότι σχεδιαστεί, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όλους όσους λαμβάνουν μέρος στο σύστημα όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, ασθενείς κ.λπ. και το σύστημα που θα φτιαχτεί να είναι χρηστικό και λειτουργικό, εκτός από αποτελεσματικό.