Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση  έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εμμένουν στην απόφασή τους: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.
Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.
Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.
Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι.
Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test.

Ο Παννελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απάντησε αμέσως ότι την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες. Τέλος, τόνισε ότι εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία.