Το mRNA εμβόλιο της γερμανικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας CureVac κατά του κορονοϊού είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47%,στα προκαταρτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η δοκιμή HERALD φάσης 2b/3, που έγινε σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Νότια Αμερικής και Ευρώπης, θα συνεχιστεί, καθώς σταδιακά εμφανίζονται νέα περιστατικά Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων. Η τελική ανάλυση της αποτελεσματικότητας αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους  New York Times και το πρακτορείο Reuters.

«Οδεύουμε γρήγορα για την τελική ανακοίνωση. Σχεδιάζουμε ακόμη να καταθέσουμε αίτηση για έγκριση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας, αλλά ένας ειδικός στα εμβόλια, ο Τζέικομπ Κίρκεγκορ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για «ολέθρια» για την εταιρεία αποτελέσματα.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί.  Ωστόσο, ακόμα και εάν η αποτελεσματικότητα αυξηθεί περισσότερο στη συνέχεια των δοκιμών, είναι δύσκολο να ανταγωνισθεί την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων, και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

«Η αποτελεσματικότητα του δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά», εκτίμησε η ειδική στη βιοστατιστική δρ Νάταλι Ντιν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 95%.