Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια κατέθεσαν σήμερα ο Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και 53 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τα διογκούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, τον τελευταίο χρόνο.

Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 138% από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ανήλθαν, δηλαδή, σε 818 εκ. ευρώ από 344 εκ ευρώ που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2019 και 502 εκ ευρώ το Δεκέμβριο το 2020.

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται, ότι η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας και οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες μπορεί να επηρέασαν αρνητικά την τακτική λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και την αξιόπιστη φροντίδα όλων των υπόλοιπων (πλην covid) ασθενών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται η εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων και των λογιστηρίων τους. Και, κυρίως, δεν μπορεί η πανδημική κρίση να αποτελεί άλλοθι ολιγωρίας και αβελτηρίας για τις διορισμένες από την κυβέρνηση Διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, που έχουν την πολιτική ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων δομών περίθαλψης.

Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται που οφείλεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Γιατί, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματική επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν αποπληρώνονται . Επίσης ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ποια θεσμικά και διοικητικά μέτρα θα υλοποιηθεί και με ποιο χρονικό ορίζοντα. Τέλος, εάν  αποτελεί ή όχι η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των νοσοκομείων και αν ναι, πότε θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του έργου των διοικητών.