Για αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, που επιπλέον έχει σαν σύμμαχο και το καλοκαίρι, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής  Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.

Για την ανησυχία που προκαλεί η  εμφάνιση της μετάλλαξης Δ, και την πιθανή εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, είπε ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. «Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, είπε ότι κατά την εκτίμηση του επιφανούς ερευνητή, Σερ Άντριου Πόλαρντ η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά.

Σχετικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής  για τον  υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα πρώτα δύο μέτρα της Πολιτείας , η ενημέρωση, η πειθώ, θα βοηθήσουν στο να μη χρειαστεί η εφαρμογή υποχρεωτικότητας».