H Anouk De Vroey, Head Government Affairs & Policy Pharmaceuticals EMEA & Vaccines – Janssen, μιλώντας στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece, αναφέρθηκε στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση, διότι όχι μόνο ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρότεινε επίσης ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει τις ανεπάρκειες και στον φαρμακευτικό τομέα και αποτελεί τη βάση για την ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας επενδύοντας στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στόχος πρέπει να είναι όπως τόνισε η υποστήριξη στην εφαρμογή του, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μία ανάπτυξη της καινοτομίας και να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα.
Μία σημαντική πρόκληση είναι το διαρκώς αυξανόμενο clawback ως αποτέλεσμα του χάσματος της φαρμακευτικής δαπάνης που αποζημιώνεται με την πραγματική δημόσια δαπάνη. Ο μηχανισμός του clawback αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και η υποχρηματοδότηση εμποδίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα.
Η λύση είναι η θέσπιση της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία και οι φαρμακευτικές επενδύσεις θα πρέπει να εξετάζονται σε ευρύτερο πλαίσιο.
Θα πρέπει επίσης πραγματικά να αξιοποιήσουμε τις επιτυχίες της ψηφιακής μεταρρύθμισης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του ελληνικού συστήματος υγείας με επενδύσεις που θα είναι διαθέσιμες. Ο Covid 19 έχει ήδη επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω για πιο εξατομικευμένη φροντίδα και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς μέσω της επιστήμης των δεδομένων.
Εάν υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε πραγματικά στην υγειονομική περίθαλψη με βάση την αξία, είναι σήμερα, με την επιστήμη των δεδομένων και όλες τις ψηφιακές τάσεις που το υποστηρίζουν όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της προόδου.
Οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί για την ψηφιοποίηση στην υγεία ήταν περιορισμένοι, αλλά παρατηρείται αύξηση όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης. Στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται προϋπολογισμός ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής.
Σχετικά με το Ελληνικό σύστημα υγείας αναφέρθηκε στο μοναδικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καλύπτει το 95% του πληθυσμού και τη σημαντική συνεισφορά του στη διαχείριση της πανδημίας.
Το επόμενο ορόσημο είναι η ανάπτυξη ψηφιακών ιατρικών φακέλων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, μέσω της συλλογής δεδομένων και της λήψης αποφάσεων με γνώμονα τα δεδομένα, οδηγώντας στη δημιουργία ενός πιο διαφανούς συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι η συνεργασία είναι πραγματικά η απάντηση για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση που όλοι ζήσαμε και για να μεταρρυθμίσουμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης , ώστε να καταστούν ανθεκτικά και βιώσιμα μακροπρόθεσμα, και θέτοντας τους ασθενείς στο επίκεντρο των πάντων.