Στις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στη συμπεριφορά των ανθρώπων αναφέρθηκε ο  Σωτήρης Βανδώρος Reader in Health Economics, King’s College London, and Adjunct Associate Professor, Harvard University, μιλώντας στο συνέδριο Τhe Future of Healthcare in Greece.

Η συχνότητα των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων ήταν ένα από τα ζητήματα που επηρέασε η πανδημία για διάφορους λόγους και με διαφορετικούς τρόπους.  Στην Ελλάδα, ειδικά τους πρώτους μήνες των περιοριστικών μέτρων, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 42%, ενώ οι θάνατοι εξ’αιτίας τους μειώθηκαν κατά 72%. Στην Ιρλανδία ωστόσο, παρότι μειώθηκαν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οι θάνατοι δεν μειώθηκαν ενώ υπήρξε αύξηση στα πρόστιμα που δόθηκαν για υπερβολική ταχύτητα. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ.

Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και αυτοκτονικές τάσεις είναι  μερικές από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, που όμως κυμάνθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα, σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Βανδώρος,  δεν καταγράφηκε αύξηση σε τάσεις αυτοκτονίας, ωστόσο αυτό δεν συνέβη στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία όπου οι αριθμοί κατέδειξαν σημαντική αύξηση των ποσοστών. Η κατάχρηση στο αλκοόλ, οι αλλαγές στη διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι επίσης ζητήματα που προκλήθηκαν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Βανδώρος τόνισε επίσης ότι στο μέλλον τα συστήματα Υγείας θα επιβαρυνθούν από τα προβλήματα υγείας που παραμελήθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, στην Ελλάδα, οι εγχειρήσεις καρδιάς μειώθηκαν κατά 35-36%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησαν πολύ οι διαγνώσεις καρκίνου.