Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε την έγκριση του συνδυασμού δαρατουμουμάβης, πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (DaraPomDex) για τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα, που έχουν λάβει τουλάχιστον μια γραμμή θεραπείας με ανασταλτή πρωτεασώματος και λεναλιδομίδη και είχαν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη λεναλιδομίδη, ή για τη θεραπεία ασθενών που είχαν λάβει δυο ή περισσότερες γραμμές θεραπείας που περιλάμβαναν ανασταλτή πρωτεασώματος και λεναλιδομίδη και έκαναν πρόοδο νόσου στην τελευταία θεραπεία που έπαιρναν.

Η μελέτη που οδήγησε στην έγκριση του συνδυασμού DaraPomDex, έχει το ελληνικό όνομα APOLLO, και ομάδα Ελλήνων ερευνητών ήταν επικεφαλής στην πολυκεντρική αυτή προσπάθεια. Κύριοι ερευνητές της μελέτης ήταν οι Καθηγητές Αιματολογίας του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος, ενώ συνερευνητές ήταν τα παρακάτω μέλη της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος: Σωσάνα Δελήμπαση (Δντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ Ευαγγελισμός, Αθήνα), Ειρήνη Κατωδρύτου (Δντρια ΕΣΥ, Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Θεσσαλονίκη) και Αργύρης Συμεωνίδης (Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών). Η μελέτη έγινε με συμμετοχή 48 ερευνητικών ομάδων από δώδεκα κράτη και ήταν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Μυελώματος (European Myeloma Network).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Lancet Oncology, με πρώτο συγγραφέα τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, και συνέκρινε το συνδυασμό DaraPomDex με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή εγκεκριμένο συνδυασμό PomDex. Μεταξύ του Ιουνίου 2017 και του Ιουνίου 2019, 304 ασθενείς με ανθεκτικό ή υποτροπιάζον πολλαπλούν μυέλωμα, διάμεσης ηλικίας 67 ετών (εύρος 60-72 έτη), έλαβαν τυχαιοποιημένα είτε το συνδυασμό DaraPomDex είτε το συνδυασμό PomDex. Μετά διάστημα παρακολούθησης 17 μηνών, ο συνδυασμός με τη δαρατουμουμάβη (DaraPomDex) προσέφερε στους ασθενείς διάμεσο διάστημα μέχρι την πρόοδο της νόσου ίσο με 12,4 μήνες έναντι μόνο 6,9 μηνών του συνδυασμού πομαλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης (PomDex), χωρίς να αυξήσει ιδιαίτερα τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.