Οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αποφάσισαν το Σάββατο να διευρύνουν την εφαρμογή του lockdown  σε ολόκληρη τη μητρόπολη του του Σίδνεϊ, που αριθμεί 5 εκατ. κατοίκους, προκειμένου να  αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε, στην εν λόγω Πολιτεία.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των χωρών που ήλεγξαν με τον καλύτερο τρόπο την επιδημία, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, ωστόσο, την τελευταία βδομάδα, περισσότερα από  100 άτομα βγήκαν θετικά. Η κυβέρνηση επικρίνεται πλέον για βραδύτητα στους εμβολιασμούς, καθώς έχουν χορηγηθεί περίπου 7,2 εκατομμύρια δόσεις και μικρή αναλογία του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η Νέα Ζηλανδία που επίσης έχει αντιμετωπίσει πολύ επιτυχώς την πανδημία, ανέστειλε το περασμένο Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία. Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.