Το αίτημα της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων και της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ το 2020 μεταφέρει με ερώτησής της  προς τους  Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, η βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, οι παραπάνω Ομοσπονδίες,  με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ζητούν τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το 2020 για διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζητώντας να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για σταδιακή εξάλειψη του claw back.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ. «…παρότι και η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την πλευρά της έχει βρει τον τρόπο για να επιτευχθεί αυτή η έξτρα χρηματοδότηση, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν αποδέχεται το αίτημά μας αυτό». Μάλιστα διασαφηνίζουν πως καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αιτούνται τη χρηματοδότηση της αύξησης η οποία προήλθε από την έξτρα ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εν μέσω COVID, η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας του περιορισμού των ραντεβού για τη διενέργεια εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.