Οι εμβολιασμοί κατ’οίκον θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή οι κανονιστικές διατάξεις για την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δήλωσε  ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Όπως ανέφερε τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος, είναι τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, τα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και στις περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική ή νοητική νόσο,  παραδείγματος  χάρη τη νόσο Αλτσχάιμερ.  Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, ενώ θα υπάρχει διαφορετική αμοιβή για  εμβολιασμούς στο ιατρείο.

Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τις 100.000 προσέθεσε.

Σχετικά με το Πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ανέφερε ότι ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μια δόση μέχρι 17 Μαΐου ήταν 22%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος έχει διαμορφωθεί 54%. Έχει, δηλαδή, σημειωθεί μια αύξηση 32%.