Τη δυνατότητα διάθεσης self test για τον κορονοϊό από σουπερμάρκετ ακόμα και παντοπωλεία κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίνει διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χθες Τρίτη 29/6.

Ειδικότερα η διάταξη που έχει ισχύ μέχρι τις 30/9/2021  δίνει την δυνατότητα για διάθεση self test εκτός από τα φαρμακεία και στα καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που λειτουργούν νόμιμα ως υπεραγορές    τροφίμων (σουπερμάρκετ) ή παντοπωλεία.   

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογία σκοπός είναι η αύξηση των σημείων διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ ελέγχου για το καλοκαίρι.Τα self test εξακολουθούν να είναι δωρεάν. Απαντώντας  σε κριτική που συγκεντρώνει η εν λόγω διάταξη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,  επισήμανε ότι υπήρχε και υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη δωρεάν διάθεση των τεστ αυτών αλλά υπήρξαν κάποιοι σύλλογοι οι οποίοι δεν θέλησαν να τη συνεχίσουν. Ενημέρωσε ωστόσο, ότι με νομοτεχνική βελτίωση, η δυνατότητα να διατίθενται τα self test από τα super markets, θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρχει άρνηση από τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο να διαθέσει τα τεστ αυτά.

«Η δουλειά του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες και να διασφαλίσει την ομαλή διάθεση και διανομή των τεστ αυτών στους πολίτες. Αυτό και κάνουμε. Είχαμε από την αρχή πει ότι θα αναζητήσουμε εναλλακτικά κανάλια διανομής. Μην πέφτετε λοιπόν από τα σύννεφα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης γίνεται αυτό», δήλωσε  ο κ. Κοντοζαμάνης.