Σήμερα υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας, όπως τονίστηκε  σε σχετικό webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει την έγχυση κορτιζόνης τοπικά στην άρθρωση και τη συστηματική χορήγηση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων, φαρμάκων δηλαδή που παρεμβαίνουν, τροποποιώντας την πορεία της ίδιας της νόσου. Κύριο εκπρόσωπο αποτελεί η μεθοτρεξάτη. Χορηγείται είτε από το στόμα είτε σε ενέσιμη μορφή, υποδόρια. Νεότερα φάρμακα είναι και οι βιολογικοί παράγοντες. Ουσίες που ανταγωνίζονται παράγοντες της φλεγμονής και όταν κρίνονται απαραίτητοι, προσφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου και προλαμβάνουν σοβαρές για τα παιδιά επιπλοκές, άμεσες αλλά και απώτερες.

Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος της μη φαρμακευτικής παρέμβασης, όπως της φυσικοθεραπείας, αλλά και της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης, όπως π.χ. το κολύμπι. Τέλος, η σωστή διατροφή αποτελεί πάντα σημαντική παράμετρο για τον αναπτυσσόμενο σκελετό.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ο ρόλος της συνεργασίας του παιδορευματολόγου με την οικογένεια καθώς και με το ίδιο το παιδί για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας του.

Τέλος, η επικοινωνία και η συνεργασία του παιδορευματολόγου με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί μόνο ωφέλιμη είναι για τον μικρό ασθενή ανέφερε η κα Ρουμπίνη Σμέρλα, Παιδίατρος Παιδορευματολόγος, Ακαδημαική Υπότροφος, Α΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».