Ερώτηση για πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων στα Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Βαρδάκη.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι νέες καταγγελίες εμφανίζονται πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών,  στα νοσοκομεία της χώρας.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλα νοσοκομείο, όπως στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ασθενών, ο περιορισμός των χειρουργείων λόγω της νόσου Covid-19, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναισθησιολόγων, προκαλεί πολύμηνες καθυστερήσεις σε χειρουργεία ζωτικής σημασίας, όπως αυτά καρκινοπαθών και ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης και παρά την απάντηση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων έχουν γίνει, εξακολουθούν  οι καταγγελίες ασθενών για πολύμηνες καθυστερήσεις σημαντικών χειρουργείων και μάλιστα σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, για τους οποίους τα εν λόγω χειρουργεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω καταγγελίες για το Βενιζέλειο νοσοκομείο, 8 αίθουσες χειρουργείων παραμένουν ανενεργές, ενώ δεν έχει γίνει κανένα τακτικό χειρουργείο τους τελευταίους 8 μήνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται που οφείλεται το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασθενείς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, αφενός έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις αναισθησιολόγων και αφετέρου εμφανίζεται πτώση στις νοσηλείες λόγω Covid-19 στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Τέλος εάν προτίθεται να προχωρήσει στην  άμεση πρόσληψη αναισθησιολόγων για την κάλυψη πάγιων αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας.