Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Κ» της Κυριακής, στην οποία μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ», ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, προχώρησε σε δήλωση τονίζοντας ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο κ. Ξανθός ανέφερε τα εξής: Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» ο Πρωθυπουργός μίλησε για «υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ»! Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής. Στην πραγματικότητα  ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας. Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση «ενόχων».

Αν κάποιος «σαμπόταρε» την ώριμη και υπεύθυνη  στάση  της κοινωνίας και  την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ. Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και  φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά «προστατευμένο». Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και  ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές,  το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και , κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην  κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία.

Το τίμημα του «κυβερνητικού σαμποτάζ» είναι πολύ βαρύ. Και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story. H κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη «πληρώσει το μάρμαρο». Η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…»