Θετική είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση.

Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός της εν λόγω ηλικιακής ομάδας μπορεί έμμεσα να προσφέρει «σημαντικό αριθμό προστασίας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.. H Mαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση, με την πλατφόρμα για τους γεννημένους του 2006 να ανοίγει στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω covid-19 εφήβων ηλικίας 12-17 ετών είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος από την εποχική γρίπη. Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από την covid-19 διατρέχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και κατά κύριο λόγο εκείνα που είναι παχύσαρκα ή πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή άλλα νευρολογικά νοσήματα.

Ο εμβολιασμός των εφήβων 12-17 ετών είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία, επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8.770.000 δόσεις εμβολίων, ενώ 4 εκατ. Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους – αριθμός που αντιστοιχεί στο 38,2% του γενικού πληθυσμού και 45% επί των ενηλίκων. Τέλος, ανέφερε ότι από την Κρήτη θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους οικείους δήμους.